Geschiedenis quinoa

Quinoa komt uit het Zuid-Amerikaanse Andes gebergte. Al 5000 jaar geleden verbouwden boeren daar quinoa gewassen. Een groot voordeel voor deze boeren was dat quinoa zelfs op arme, onvruchtbare grond goed groeide. Naast aardappelen en reist was quinoa het hoofdvoedsel voor roemrijke volkeren als de Nazca, Azteken en Inca’s.

Quinoa ‘Duivelsvoedsel’

In de 16e eeuw koloniseerden de Spanjaarden grote delen van Zuid-Amerika. Ze kregen hierbij forse tegenstand van de lokale bevolking. De Spanjaarden dachten, wellicht terecht, dat de lokale volkeren hun kracht putten uit het eten van quinoa. Zij spraken over ‘Duivelsvoedsel’ en verboden het eten en verbouwen van quinoa. Toch zijn er, voornamelijk hoog in de bergen, altijd boeren quinoa blijven verbouwen. Sinds de jaren 70 is quinoa in Zuid-Amerika weer sterk in opkomst gekomen en is het in veel gebieden rondom de Andes weer het hoofdvoedsel dat het ooit was.

Opkomst quinoa in het Westen

Sinds enkele jaren is quinoa sterk in opkomst in westerse landen, zo ook in Nederland. Naast de biologische en natuurwinkels verkopen tegenwoordig ook veel reguliere supermarkten quinoa producten. Niet overal is quinoa echter nog te verkrijgen. Makkelijk en goedkoop is om quinoa online te bestellen. Verschillende webwinkels verkopen quinoa.